Hangszerszoba kialakítása pályázati támogatással
 
Kedvezményezett neve: Borostyán Waldorf Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Pályázati azonosító: NTP-TFJ-19-0083.
Projekt címe: Hangszerszoba kialakítása a Borostyán Waldorf Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben
Támogatás összege: 1.250.000,-Ft
Felhívás kódszáma és címe: NTP-TFJ-19. - A tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatása
Projekt befejezési dátuma: 2020.12.31.
 
Projekt rövid bemutatása:
 
Támogatási programunkkal a célunk egy hangszerszoba kialakítás az iskolánkban, hogy a gyermekek meg tudjanak ismerkedni az oktatóeszközökkel, megtanulják őket kezelni, és a zene segítségével a pedagógiai nevelésüket is meg tudjuk több fronton valósítani. Fő célunk az érdeklődésfelkeltés, szemléletformálás, későbbiekben pedig saját iskolai zenekar alapítása a tehetséges fiataloknak, velük pedig fellépések és rendezvények megvalósítása.
 
Alapfokú művészetoktatási iskola révén a zenei tehetségek kibontakoztatásának lehetőségét szeretnénk garantálni. Továbbá szeretnénk hangszersimogatókat is szervezni (akár külsősöknek is – helyi és környező óvodák, iskolák), amelynek célja a hangszerek hangjának megismertetése, a hangszerek kipróbálása, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Mind kisértékű, mind nagy értékű, 200.000,-Ft feletti egységárú hangszerek beszerzését tervezzük, a legkisebbek számára pedig hangutánzó hangszerkészletet is tervezünk vásárolni. (pl. esőbot, kacsasíp, dörgőcső, óceándob, faragott béka, perui kereplő, kakukksíp, rázókosár,  körxilofon ütővel, madársíp, kis gong, szélhárfa)
Az eszközök, hangszerek közvetlenül a zenei órákon kerülnek felhasználásra, emellett az általunk, vagy más szervezetek által szervezett rendezvényeken, iskolai és helyi ünnepségeken, valamint versenyeken, előadásokon kerülnek felhasználásra.

A zene összhangot teremt a jobb és bal agyfélteke között, a kreativitást támogatja, továbbá a szociális készségeket fejleszti. Elősegíti a finommotorika fejlődését, valamint akik hangszeren tanulnak játszani, azok gyorsabban tanulnak, jobb tanulók, könnyebben alkalmazkodnak, magasabb IQ pontszámú teszteket írnak.

A fejlesztés további várt eredményei:
- Dalokat ismernek meg hallás után,
- Megtanulják helyesen használni az eszközöket,
- Differenciálódik a zenei hallásuk.
- Bár zeneelméleti ismeretekkel, kottaírással nem foglalkozunk, jelentősen fejlődik a ritmikai, dallamvezetési képességük.
 
Közvetve az általunk szervezett "hangszersimogatók" is a gyermekek fejlődését szolgálják: A hangszersimogatók alkalmával a gyermekek érdeklődésüket fel lehet kelteni a zene, zenélés iránt (hogy a zenetanulással a fenti hatásokat elérjük náluk), hogy szélesebb körben ismerik meg a hangszereket. Az alkalmak kapcsán lehetőség nyílik arra, hogy a szakértő meglássa, hogy ki az, aki komolyabb érdeklődést mutat, ki az, akinek érdemes ezt az oldalát fejleszteni.

A fentiek mellett a zene közismerten javítja az emberek közérzetét, boldogabbá tesz, és nagyon jó közösségformáló eszköz.

A projekt keretein belül egy online hangszerbemutatót, "hangszersimogatót" is szervezünk, hogy még közelebb hozzuk az érdeklődők számára a projektünket, és az általa elérendő célokat.
 
A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretein belül valósul meg.